. Ciało Umysł Dusza .                           Ciało                                             Umysł                                         Dusza

Kasza jaglana

Kasza jaglana, z łuskanych ziaren prosa.

 

Naprawdę niedoceniona i mało  u nas znana, mimo że dostępna w każdym sklepie.

Świetna zarówno w wersjach wytrawnych jak i na słodko.

Kapitalnie nadaje się na śniadania!

 

Kasza jaglana jest lekkostrawna i bardzo odżywcza oraz zasadotwórcza.

Jako jeden z niewielu produktów spożywczych zawiera krzemionkę, mającą świetny wpływ na stawy, skórę, włosy i paznokcie, a także zapobiegającą odwapnianiu kości.

 

Poprawia przemianę materii i ułatwia odchudzanie.


Kasza jaglana to prawdziwa mineralna bomba, dostarcza:

  • żelaza
  • fosforu
  • magnezu
  • potasu
  • wapnia

Ma też sporo witamin z grupy B, witaminę E oraz lecytynę.

 

Kasza jaglana, to idealny pokarm na zimę... pełen energii, odkwasza organizm, działa jak antybiotyk. Wzmacnia nas i ogranicza zimowe infekcje oraz skraca je, gdy już nas dopadną. Fantastycznie osusza organizm i ułatwia pozbywanie się kataru.


Ma właściwości rozgrzewające, więc doskonale nadaje się na ciepłe zimowe śniadania.

Możemy ją przygotować praktycznie bez żadnego wysiłku wieczorem, a rano dodać tylko nieco wody, jeżeli mocno zgęstnieje i przygrzać.


Można ją przygotowywać z różnymi owocami suszonymi i świeżymi (witamina C w nich zawarta ułatwi wchłanianie żelaza z kaszy), a także ulubionymi przyprawami.

Suszone owoce kupujmy niesiarkowane (bez E220), czyli bez dwutlenku siarki, który jest przyczyną problemów żołądkowych, alergii, astmy, a nawet nowotworów.
Takie śniadanie zagwarantuje nam udany dzień.

Ciekawe przepisy na kaszę jaglaną

Krupnik z kaszy jaglanej

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por (bez pióropusza)
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 7 szklanek wody
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • garść natki pietruszki, kopru lub świeżej kolendry
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny

Na dnie garnka podgrzej tłuszcz (klarowane masło lub olej), dodaj świeżo mielony czarny pieprz, drobno posiekany imbir, cebulę, czosnek, a na końcu por. Całość dobrze wymieszaj i szybko przesmaż. Dodaj przyprawę curry i kurkumę. Następnie wsyp pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i seler). Wymieszaj i krótko przesmaż. Całość zalej wrzącą wodą, dodaj opłukaną kasze jaglaną, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory (opcjonalnie) i sól do smaku (ale ostrożnie, ostatecznie całość posolisz pod koniec gotowania). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dokładnie mieszając przez ok. 20 minut, aż kasza zrobi się zupełnie miękka i kleista. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Na końcu dopraw zupę solą do smaku i posyp dużą garścią świeżych ziół. I nie zapomnij o uśmiechu!

 



Kotleciki z kaszy jaglanej (składniki na ok. 20 małych kotlecików)

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajo (w wersji wegańskiej jajo można zastąpić mielonym siemieniem lnianym)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (czosnek, podsmażona cebula, pieczarki – co kto lubi :-)
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • mąka kukurydziana, jaglana lub inna - 2-3 łyżki do gęstości
  • olej do smażenia

Do kaszy jaglanej dodajemy rozbełtane jajo, przyprawy i tyle mąki by uzyskać masę dającą się formować. dłońmi zmoczonymi wodą lub olejem formujemy małe płaskie kotleciki (ok. 5 cm średnicy). kładziemy je na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. smażymy na wolniutkim ogniu do leciutkiego zrumienienia (ok. 3 minut z każdej strony). można je też upiec w piekarniku. Podajemy z surówką, sałatką, sosem lub pastą ze strączków itp. Doskonałe są też jako dodatek do zupy pomidorowej.



Kasza jaglana z owocami i bakaliami

  • szklanka wody
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka miodu
  • mała garść bakalii (np. żurawina, orzechy laskowe)
  • łyżka płatków owsianych
  • starty owoc (np. jabłko lub gruszka)
  • szczypta cynamonu do smaku

W rondelku zagotować 200ml wody. 4 łyżki kaszy jaglanej opłukać wodą.
Kiedy woda się gotuje wsypać wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i cynamonu i lekko zamieszać. 
Mieszanka powinna gotować się na małym ogniu około 25 minut.
Po tym czasie dodać do gotowej już prawie jaglanki łyżkę płatków owsianych. Płatki powinny gotować się z miksturą nie dłużej niż 3 minuty.
Na koniec przełożyć jaglankę do miseczek i dodać do niej jogurt. Wymieszać i posypać np. cynamonem.

 

 

 

Kasza jaglana z orzechami i rodzynkami

  • 2 szklanki wody
  • 10-12 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 2 garście rodzynek niesiarkowanych (bez E202)
  • Kilka orzechów włoskich/laskowych, posiekanych
  • 2-3 łyżki miodu
  • po szczypcie cynamonu i kurkumy

Gotujemy wodę w sporym rondlu, wrzucamy kaszę jaglaną, orzechy i rodzynki, zmniejszamy ogień. Doprawiamy cynamonem i kurkumą, wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy pokrywką, gotujemy na najmniejszym ogniu/stopniu kuchenki, zostawiamy na około 20 minut.
Po ugotowaniu, gdy kasza ostygnie (będzie lekko letnia) dodajemy miód i dokładnie mieszamy.



 

Smacznego :-)