. Ciało Umysł Dusza .                           Ciało                                             Umysł                                         Dusza

Miód

Miód stosowany był jako lek już przez starożytnych Egipcjan.

 

Hipokrates, ojciec medycyny dożył 111 lat dzięki spożywaniu dużych ilości miodu.

Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras.



Miód ma – obok wielu prozdrowotnych zalet – również właściwości bakteriobójcze. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów drożdżoidalnych z rodzaju Candidia

 

Działa nawet na drobnoustroje odporne na antybiotyki,
dlatego idealny będzie przy zaczynającej się infekcji.

 

W miodzie składników leczniczych jest więcej niż w niejednym leku:

  • zawiera substancje przeciwbakteryjne
  • łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie się ran
  • podnosi odporność
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem 
  • wzmacnia wydolność mięśnia sercowego
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe 
  • nawilża, rozjaśnia i uelastycznia skórę

Najlepszy na przeziębienie będzie miód lipowy – nie dość, że działa antybakteryjnie, to jeszcze ma właściwości wykrztuśne. W dodatku jest łagodny w smaku, podobnie jak akacjowy.

Przy bólu gardła nie polecamy spadziowego – jest ostry, może podrażniać.


Leczenie miodem

Najlepszy sposób leczniczego spożycia miodu:

Rozpuścić wieczorem w pół szklanki ciepłej wody (do 40 stopni Celcjusza) łyżeczkę miodu, pić następnego dnia rano.

 

Pod wpływem wody następuje wzmożone działanie enzymów zawartych w miodzie, które powodują przetwarzanie glukozy w nadtlenek wodoru (woda utleniona). Związek ten charakteryzuje się silnym działaniem antybiotycznym i bakteriobójczym.


Taka mikstura ma właściwości odtruwające, regeneruje siły fizyczne i umysłowe, zawiera biokatalizatory powodujące wzrost wartości hemoglobiny we krwi.


W Ajurwedzie napój taki zwany jest napojem soma. Soma miodowa jest ulubionym napojem mitycznego Indradewa, patrona medyków, szczególnie zielarzy oraz wojowników dodającym wnikliwości i odwagi.


 

 

Na kaszel suchy

Zetrzyj dużą cebulę i wymieszaj ją ze szklanką miodu. Zostaw na noc, przeciśnij przez gazę. Uzyskany syrop pij 3 razy dziennie po łyżeczce, zawsze po posiłku.

Na kaszel mokry

Połącz dwie łyżki miodu z łyżką anyżu w proszku. Pij dwa razy dziennie po łyżeczce.

Na ból gardła

Zaparz torebkę szałwii lekarskiej, przestudź, posłódź miodem. Płucz gardło.

Na gorączkę

Wsyp do szklanki po łyżeczce kwiatów lipy, rumianku i malin. Zalej wrzątkiem, parz 10 minut. Odczekaj jeszcze 5 min i dodaj łyżeczkę miodu. Pij 3 razy dziennie po szklance napoju.

Na wzmocnienie

Do połowy kilograma miodu dodaj 50 g soku z pokrzywy. Pij 3 razy dziennie po łyżce w czasie infekcji i tydzień po niej.


Wspaniałym i w dodatku smacznym lekarstwem jest

napój z imbiru, miodu i cytryny.

 

Imbir (świeży) pokrójmy na cienkie plasterki, trochę je „nadduśmy” trzonkiem noża, by lekko puściły sok, zalejmy gorącą wodą (nie cieplejszą jednak niż 60 stopni), dodajmy sok z cytryny i kilka łyżek miodu.

 

Działa rozgrzewająco, leczy i jest pyszne!


Zalecane dzienne spożycie miodu (1 łyżeczka miodu = 7 g):

  • niemowlęta: 7g
  • dzieci 2-6 lat: 10-20g
  • dzieci 6-12 lat: 30-50g
  • młodzież i dorośli: 60-300g



Należy przy tym pamiętać, że podgrzanie miodu do temperatury wyższej niż 40-50 stopni Celsjusza powoduje całkowite zniszczenie zawartych w nim substancji aktywnych. Także dodając miód do gorącej herbaty czy mleka warto poczekać, aż napoje trochę ostygną.

Niektóre rodzaje miodu

Miód wielokwiatowy

  • Najlepszy przy codziennym żywieniu dla dzieci i dorosłych.
  • Zalecany przy przeziębieniach i alergiach, dla osób o chorym sercu czy wątrobie
  • Płynny ma kolor jasnożółty. Skrystalizowany - od białego do jasnożółtego.

 

Miód rzepakowy

  • Dla dorosłych i ludzi w podeszłym wieku.
  • Zalecany przy schorzeniach serca i niewydolności krążenia.
  • Bardzo praktyczny w użyciu - miękki, dobrze się smaruje, szybko się rozpuszcza.
  • Płynny - jasnożółty, szybko się krystalizuje. Skrystalizowany - biało-kremowy.
  • Długie przechowywanie wymaga chłodnego miejsca - najlepiej przechowywać w lodówce.

 

Miód lipowy

  • Zalecany przy przeziębieniach, katarach, stanach niepokoju.
  • Płynny - zielonkawożółty, wolno się krystalizuje. Skrystalizowany - słomkowy do złocistego.

 

Miód akacjowy

  • Zalecany przy trudnościach trawiennych, chorobach nerek i przewodów moczowych.
  • Zawiera dużo fruktozy, a mało glukozy, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków.
  • Płynny - bardzo jasny do jasnosłomkowego, długo płynny. Skrystalizowany - biały krupowaty.

 

Miód spadziowy - leśny

  • Król miodów - rzadki i przez to najdroższy.
  • Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych
  • Polecany dzieciom, osobom anemicznym, rekonwalescentom po operacjach z powodu wysokiej zawartości biopierwiastków.
  • Płynny - ciemny o zabarwieniu zielonkawym lub szarym, długo płynny. Skrystalizowany - od ciemnopomarańczowego do brudnozielonego.



Ciekawostki

  • Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
  • Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.
  • Leczenie jadem pszczelim - Jad pszczeli jest niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenie nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm i gościec, znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece. Uwaga, jad bywa niebezpieczny dla osób uczulonych. 

Inne produkty pszczele

 

Pyłek kwiatowy (pierzga)


  • Naturalny koncentrat białkowo-witaminowo-mineralny
  • Skład: białko (30%), cukry, skrobia, błonnik, 20 wolnych aminokwasów, witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, kilkadziesiąt biopierwiastków w tym spora grupa pierwiastków śladowych niezbędnych do życia
  • Zastosowanie i właściwości: polecany przy osłabieniach, stanach pooperacyjnych, anemii, wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym, w schorzeniach prostaty
  • Wykazuje działanie uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka. Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania.
  • Kremy oraz balsamy z zawartością pyłku kwiatowego odżywiają i wygładzają skórę, przywracają jej elastyczność, nadają zdrowy, młody wygląd, opóźniają procesy starzenia i działają biostymulująco.
  • Dzienna dawka to 10-20g suchego pyłku (dzieci 5-10g). W przypadku kuracji dawkę podwaja się. Suchy pyłek zalać letnią wodą, zamieszać, po pięciu minutach ponownie zamieszać i wypić. Można dodać miodu dla poprawienia smaku. Spożywać najlepiej na godzinę przed posiłkiem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, chronić przed wilgocią.



 

 

Kit pszczeli (propolis)


Posiada właściwości bakteriostatyczne, bakteriobójcze. Stosowany jako maść lub okłady w trudno gojących się ranach, oparzeniach, odmrożeniach niektórych grzybicach.


 

Wosk pszczeli - Świece woskowe


Palenie naturalnego wosku pszczelego powoduje jonizację powietrza, przez co korzystnie wpływa na system nerwowy. Dodatkowo aromat palonego wosku neutralizuje dym papierosowy. Prawdziwa świeca woskowa nawet niezapalona powoduje, że w pomieszczeniu przyjemnie pachnie.


 

Mleczko pszczele

 

  • Mleczko pszczele wytwarzają młode pszczoły, karmicielki. Służy do karmienia młodych larw pszczelich, trutowych przez pierwsze 3 dni życia, oraz matki, królowej przez cały okres jej życia.
  • Mleczko pszczele to eliskir młodości i płodności. Zawiera ono ekstrakt życia pozwalający matce żyć do 10 lat, podczas gdy robotnice przeżywają ok 30dni. Udało się zanalizować ok. 97% zawartości mleczka, pozostało niezbadane 3%. Wykryto w mleczku 24 aminokwasów, 14 witamin, 19 biopierwiastków, 5 enzymów i inne (np: substancje hormonalne, kwasy organiczne).
  • Działanie mleczka pszczelego: Mleczko pszczele reguluje przemianę materii, zwiększa żywotność, rozrodczość, apetyt i siły. Regeneruje organizm po przebytych chorobach, operacjach, przydatne w leczeniu anoreksji przywraca apetyt. Zapobiega i wspomaga leczenie osteoporozy, również złamań.
  • Mleczko pszczele wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwdrożdżakowe. Znalazło więc zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego, krtani, gardła, jamy ustnej, skóry, przewodu pokarmowego, układu moczowego spowodowanych drobnoustrojami.
  • Mleczko zostało również docenione w leczeniu chorób serca, miażdżycy tętnic, reguluje ciśnienie, sprzyja rehabilitacji po zawałach mięśnia sercowego.